Oltchim, aflat de doi ani în insolvență, va încheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vândută cel mai probabil la începutul anului viitor, a declarat pentru MEDIAFAX administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.
Principalele materii prime de bază pentru Oltchim sunt derivate din petrol, respectiv etilena și propilena, care constituie materia primă principală pentru fabricația de PVC. Cu aceste materii prime Oltchim poate funcționa la 65% din capacitate, față de 30% în prezent.
„Compania din China are interesul să exploateze niște rezerve de petrol inedite ca problemă. După ce se exploatează o resursă convențională, o sondă de petrol, 65% din rezerva totală de petrol rămâne acolo neexploatată, întrucât este prea vâscoasă pentru a putea fi extrasă. Iar ei dețin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de două treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie convențională”, a afirmat Piperea.
El a arătat că firma din China vrea să integreze mai multe activități cu Oltchim.
„Etilena, din care se face PVC, este un produs al unei fracții de petrol. La fel și propilena, din care se fac polioli, care este marfa care se vinde cel mai bine la export de către Oltchim”, a mai spus avocatul, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Valcea.
Piperea nu a precizat numele companiei, însă firma chineză Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite în România, reprezentanții acesteia având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora și-au reiterat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic.
Oltchim se află pe pantă ascendentă, spun administratorii judiciari, care speră ca la sfârșitul anului Oltchim să înregistreze profit contabil. Combinatul a avut în primul semestru al acestui an un profit operațional de aproximativ un milion de euro.
„Nu ne grăbim. Dar aș zice să așteptăm începutul lui 2016. Dacă vine cu un preț bun compania chineză, după ce își face toate calculele, se vinde imediat, că totul este gata”, a precizat administratorul judiciar.
Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
Statul a încercat în repetate rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană.
Combinatul chimic este deținut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acțiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alți acționari persoane juridice – 1,4832% și acționari persoane fizice – 11,3673%.